Hamilelikte istediğimizi yiyebilir miyiz?

12-01-2023 13:09
Hamilelikte istediğimizi yiyebilir miyiz?
Hamilelikte istediğimizi yiyebilir miyiz?  Cevap büyük harflerle ASLAAAAA!!!!!!!
Artık 40 haftalık bir serüven başladı. Sadece kendinize karşı değil içinizde kalbi atmaya başlayan minicik kuzucuğunuza karşı da sorumlusunuz. Siz ne yerseniz oda ondan faydalanacak, onunla kendini büyütmeye çalışacak, vücut organları gelişmeye başlayacak. Peki siz ona zarar verecek besinleri tüketerek onu zehirlemeyi göze alıyor musunuz? Cevabınız evet ise yazımızı okumaya devam etmeyin çünkü gerek yok. Boşuna vaktinizi kaybetmeyin. Vakit en önemli kavramdır. ama cevabınız kesinlikle hayır ise doğru yerdesiniz. Hamilelikte istediğinizi istediğiniz kadar yiyemezseniz. Tamam metabolizma hızlanır ama kilosu sizinle aynı hamile olmayan bir bireyden en fazla 250- 300 kalori kadar fazla alabillirsiniz. Buda ne demektir? 1 yumurta 1 bardak süt bir dilim ekmek 1 adet meyve yediğinizde olay tamamdır. Yada 1-2 dilim baklava yediğinizde de olay tamamdır. 3 kaşık pilav yedinizde de hamilelik bonusunu kullanmış olursunuz. yani öyle sınırsız hakkınız yok. Ama biz kadınlar hamilelik ve emzirme döneminde asla eletirilmediğimiz için '' ya boşver hamilesin doğumdan sonra verirsin aldığın kilolaları, yada zaten emziriyorsun emzirmeyi bırakınca verirsin denildiği için gerçek doğamıza kavuşuyoruz :) Yaşasın kilomun eleştirilmediği dönem diye içimizde ki canavarı ortaya çıkarıyoruz, sonuçlarını düşünmeden. Oysa o çok yemeler aşırı kilo artışları hem sana hem bebeğine zarar veriyor. Yüksek kilolarla doğuma gitmek sezeryan riskini artırırken yine aşırı kilo artışı hamilelik diyabetine davetiye çıkartır, hamilelik tansiyonunu tetikler. Aşırı kilo artışı hareketlerimizi kısıtlayacağı için yorgunluğa, hareket azlığına bağlı kas kaybı buna bağlı güçsüzlük depresyon riskini arttıracak. 
Ortalama 9-12 kilo arası normal sayılırken yüksek kilo ile hamile kalan 7-9 kilo arası doğuma gidenlerde olabilir. Yada çok düşük kilo ile hamile kalıp 12 kilonun üstünde doğuma da gidilebilir. Kilo artışı tamamen kişiye özeldir. Diyabeti varsa ona uygun beslenmelidir.  Çünkü her şekerin iniş çıkışı bebeğe zarar verir, gelişimini etkiler. Diyabetli annelerin bebeklerinin kilolu doğması onların ne kadar sağlıklı olduğunun göstergesi değil tam tersi sizin yaptığınız beslenme yanlışlarının zararından kurtulmak için vücudunun aşırı insülin salgılamasına bağlı olarak yağ dokusunun artmasına bağlıdır. Onun için sadece kendinize karşı değil karnınızda ki kuzucuğa karşı da sorumlusunuz. Kesinlikle kolalı içeceklerden, paketli gıdalardan, hamur işinden, kızartılmış besinlerden, fastfood dan basit şeker dediğimiz çay şekeri içeren ürünlerden, boyalı gıdalardan kusura bakmayacaksınız ama UZAK DURACAKSINIZ.  Hergün mutlaka yumurta hatta iki tane olursa daha iyi (örnek proteindir vücut tamamına yakınını kullanır)  kurubaklagil, et, sebze, iyice yıkanmış mevsim sebzeleri ile salata. Aşırı meyve tüketiminden uzak durun ama meyve tüketin. Çiğ badem, fındık, ceviz özellikle hamileliğin son 3 ay beyin geilişiminin en fazla olduğu dönemdir bu dönemde mutlaka omega 3 tüketin (bütün hamilelik boyunca kullanılsa daha iyidir.)  ama balığı çok tüketin diyemiyoruz son dönemde denizlerde ki kirlilik ağır metallerin balıklarda birikmesinden dolayı tercih edilecek isede hamsi gibi küçük balıkları tercih etmeliyiz. Omega 3 doğum sonrası depresyonu da azaltmaya yardımcıdır. Avokado hamileliğin son 3 ayında eğer temin edebiliyorsak ve tüketebilirsek çok faydasını görürüz. Prebiyotik tablet mutlaka tüketelim. Sıvı tüketiminizi yüksek tutun, ama sıvı derken çay demiyorum özellikle su tercih edin. Kahve eğer tansiyon, kalp çarpıntınız yoksa 1 fincan tercih edebilirsiniz. Ama 3 ü bir arada yada 2 si bir arada yani süt tozu içeren hazır çözünür kahvelerden kesinlikle uzak durun. Bunların kanserojen etkileri çok yüksektir. Hamile değilseniz bile bu kahvelerden uzak udurun.
Hamilelik çok güzel bir duygu 3 hamileliğimde de ağır şeker hastası olmama rağmen çok katı diyetlere uymak zorunda kaldığım ve (benimki biraz az gözükebilir 5 er kilo ile hamileliklerimi tamamladım ve çocuklarım 3.5 kilolarda doğdu. ) diyetisyen olarak bunu yaşamama rağmen o kuzucuklar için bunu yapmalıyız. Buna zorundayız onların bize ihtiyacı var.
Dyt. Emine Burun Güler